Mondmaskers verplicht in OV: Onzin & is geen advies van het RIVM

Published on 8 May 2020 at 19:08

Op 6 mei 2020 heeft Mark Rutte nieuwe maatregelen omtrent het corona-virus verteld. In de persconferentie kwam naar voren dat vanaf 1 juni 2020 mondkapjes in het openbaar vervoer gedragen moet worden, omdat de 1.5 meter regel niet realistisch te hanteren is wanneer je je bevind in een tram, metro, trein of bus. Echter heeft de RIVM-directeur Jaap van Dissel argumenten tegen het verplichten van niet-medische mondmaskers in het openbaar vervoer.

 

Van Dissel wijst erop dat er geen wetenschappelijk bewijs is over de bijdrage van niet-medische mondmaskers tegen het verspreiden van een virus. Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat het dragen van een niet-medisch mondmasker de verspreiding van het corona-virus tegenhoud, waarom zou het dan verplicht  worden door Rutte?

 

Volgens het RIVM laten niet-medische mondkapjes toch nog 40 tot 80 procent van de druppels door. Kortom de kans dat je besmet zou raken door een virus is nog steeds goed aanwezig en niet helemaal te voorkomen met het dragen van een mondkapje of masker. Het is ondertussen duidelijk dat de maatregel ''verplicht mondkapjes dragen in het openbaar vervoer'' niet vanuit het RIVM is geadviseerd, terwijl Rutte keer op keer in persconferenties hiervoor beweerde de richtlijnen van het RIVM op te volgen. Welke ''experts'' hebben hem dit keer deze maatregel geadviseerd? Daar ben ik zeer benieuwd naar!

 

Richtlijnen RIVM gebruik mondkapjes

Dit artikel is erop gericht te bewijzen dat de maatregel  ''verplichting van  mondkapjes in het openbaar vervoer'' niet is geadviseerd of volgens de richtlijnen is van het RIVM. Terwijl Rutte in vorige persconferenties vaak als antwoord gaf dat hij de richtlijnen en adviezen van experts van het RIVM volgt voor de volksgezondheid. Ook wil ik bewijzen dat Rutte geen logische beslissing neemt met deze verplichting door te voeren. 

 

Op de website van het RIVM zelf staat informatie over waarom niet-medische mondkapjes je niet tot amper beschermen tegen het krijgen van een virus. Ook heb ik de afwegingen voor infectiepreventie in het openbaar vervoer bestudeert en ook hierin staat meerdere keren aangegeven dat medische mondkapjes gereserveerd moeten zijn voor de zorgsector en deze dus zo min mogelijk in het openbaar gebruikt moeten worden. Een aantal zinnen vanuit het RIVM en ''afwegingen voor infectiepreventie openbaar vervoer'': 

 

  1. ''De literatuur is niet eenduidig over het effect van het dragen van niet-medische mondkapjes in openbare ruimten. Wat we wel weten is dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting.''
  2. ''Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen''
  3. ''Het OMT adviseert geen algemeen gebruik van niet-medische mondneusmaskers in de publieke ruimte daar waar het mogelijk is anderhalve meter afstand te bewaren.''

 

Afwegingen voor infectieprecentie openbaar vervoer:

 file:///C:/Users/Gwenhwyfer/Downloads/Afwegingen%20voor%20infectiepreventie%20in%20het%20openbaar%20vervoer.pdf

 

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes de verspreiding van het virus gaan tegenhouden en toch word deze verplicht gesteld door meneer Rutte. Met een persoonlijke notitie: Ik ben het lang niet altijd eens met wat het RIVM schrijft of adviseert, maar is het niet heel raar dat Rutte iets verplicht stelt voor de Nederlandse bevolking, terwijl de organisatie met experts, waar het kabinet door geadviseerd word aangeeft dat er totaal geen wetenschappelijk bewijs is dat dit enigszins helpt tegen de verspreiding van een virus? Eigenlijk spreken de bewijzen alleen maar tegen dat Rutte's beslissingen het beste voor hebben met het volk. 

 

Laat je mening en gedachtes achter beneden in de reacties!

Rating: 0 stars
0 votes

 »

Add comment

Comments

Jarlet
a year ago

Goed bezig!! Ga zo door!!